2013 Khajuraho

      Geen reacties op 2013 Khajuraho

Dag 6

Donderdag 07-02-2013 Varanasi – Khajuraho

Goedemorgen India. Weer een nieuwe dag. Vroeg uit de veren, want we vertrekken vandaag uit het bijzondere Varanasi. We hebben vandaag een korte vlucht naar Khajuraho, en daar gaan we één nacht verblijven. Nog één keer genieten van een verrukkelijk ontbijt, en om 9.00u op weg met de kofferboys naar de chauffeur die ons naar de luchthaven brengt. Dit hebben we ook bij ons Guesthouse geregeld, wel zo makkelijk. We hebben de steegjes al regelmatig doorgelopen naar de hoofdstraat, dat we het nu zelf hadden kunnen vinden, misschien gaan we nog eens terug, dan weten we in ieder geval de weg.

Ruim anderhalf uur later arriveren we op de luchthaven, en alles verloopt naar wens. We landen mooi op tijd in Khajuraho, en ontmoeten daar weer Sushil. De Ambassador staat alweer klaar om ons nu zo’n 15 dagen door Noord India te vervoeren. We hebben met Sushil afgesproken dat hij het hotel kan uitzoeken, en warempel, het is het Surya Hotel wat wij zelf op nr 1 hadden staan. Maar hier is het gebruikelijk eerst even de kamers te keuren, en meer dan 1, maar de keuze is snel gemaakt, een leuke nette kamer voor maar 1800 rupees. We stallen alles uit, en gaan de boel maar eens verkennen. Een prachtige tuin, waar ook het restaurant is, en een leuk (winkel) straatje bij de hoofdingang. We kijken hier recht op de tempels, die we dan eerst maar eens gaan bekijken. En we hebben aanspraak genoeg, de een na de ander maakt een praatje met ons. Wel willen ze uiteindelijk allemaal hetzelfde, een bijdrage van ons rijke westerse volkje. En als je zo rondkijkt is dat wel te begrijpen, wat zijn deze mensen superarm zeg, op het genante af.

  

We wandelen kletsend en wel door naar de Western Group of Tempels, een prachtig complex met verschillende erotische tempels, en dit beeldhouwwerk is echt vakmanschap. We kijken onze ogen uit hier. We schieten het één na het andere plaatje, als dat de zon wel spelbreker is in deze. Niet het juiste moment voor de mooiste foto’s. Maar we doen ons best. Na een poosje rondgewandeld te hebben pikken we een terrasje aan de overkant van de ingang van de tempels. Ziet er leuk uit. Daarna lopen we door de straatjes van Kahjuraho, en zien hier het leven van de plaatselijke bevolking. Wat een ellende zeg. Ze hebben werkelijk niets hier, een blok stenen met doek en plakken mest met klei als dak en water uit de put. Ook hier strijken ze met een kolenstrijkijzer, want wassen doen ze de hele dag. Of zichzelf aan die put met het ijskoude water, of dr kleding, maar schoon zijn ze. Ook een kar door koeien voortgetrokken, is hier een normaal vervoersmiddel, je komt ze overal tegen.

Even later treffen we zittend op straat voor hun “huis” een moeder, dochter, kleinkind, en grabbel uit mijn tas kleurtjes en een Hemabal en geef deze aan de kleine meid. Ze is overgelukkig, en dat doet weer effies goed. Mag een foto van ze maken als dank ervoor. We wandelen nog een eindje op, en we worden overal aangesproken, No problem, we kletsen wat heen en weer, en tegen de tijd dat het weer over geld geven gaat, nemen we de benen naar ons hotel. Hier genieten we de overige uren van een heerlijk diner, kletsen wat met de kok, die verteld dat hij 5500 rupees verdient voor een maand werken. Wij slaan er zowat van achterover, € 75,00 voor een volle maand werken, sodeju. We nemen nog een lekkere borrel, en relaxen nog even op onze fijne kamer. Morgen is het weer vroeg dag, op naar Orchha.

 

Foto’s dag 6 Khajuraho