2017 Londen (dag 4)

      Reacties uitgeschakeld voor 2017 Londen (dag 4)

Zondag 14 mei

Dag 4

We gaan na een lekkere nacht weer op pad naar het voortreffelijke ontbijt van het Bloomsbury Hilton Hotel. Dit is echt een meer dan fantastische start van de dag. En na al het lekkers gaan we vandaag de mooiste highlights nog eens bezoeken. Het is vandaag de allerlaatste volle dag hier in Londen is, en deze moeten we die dan ook maximaal benutten.

We springen na het ontbijt weersnel in de metro en stappen uit bij Green Park. Hier wandelen door het mooi en ook gezellig uitziend park. Vandaag schijnt het zonneke lekker en zijn in dit mooie park de leuke zonnestoeltjes allemaal uitgeklapt langs het pad naar Buckingham Palace. Vandaag gaan we nog eens terug, nu gaan we niet door de tralies aan het paleis kijken naar de wisseling van de wacht maar gaan we het vanaf het Queen Victoria Memorial bekijken.

Dit monument staat op het plein voor Buckingham Palace. Het werd in 1911 gebouwd ter ere van koningin Victoria, die bijna vierenzestig jaar over het land regeerde

En het is weer ouderwets achterlijk druk. Wat een volk is hier toch iedere keer op de been. Dus aan bekijks hebben we geen gebrek. En als om 11.00u de hele ceremonie begint is het weer een prachtig schouwspel wat je hier allemaal ziet. Marcherend trekt alles aan ons voorbij. De ene horde maakt muziek, in de volgende horde draagt ieder een gigantisch geweer, de volgende club komen te paard om de hoek huppelen en zoal veel meer. Geweldig mooi en prachtig dit hier weer te mogen aanschouwen. En omdat we nu aan het monument staan zien we vandaag de hele andere kant van de wisseling van de wacht. Ruim een uurtje later druipt alles en iedereen weer af en wandelen we richting de zwaar bewaakte Wellington Arch, een soort toegangspoort tot de weg naar Buckingham Palace.

Onder deze poort door is het een verkeersdrukte van jewelste, we wandelen dan ook meteen opnieuw Green Park in. Hier stuiten we op een mooi monument wat we even gaan bekijken. Het is het Bomber Command Memorial, een set prachtige beelden die hier staan als herdenking aan alle geallieerde RAF piloten die tijdens WO2 vluchten uitgevoerd hebben. Toch apart, op ieder moment van de dag en waar je ook bent in Londen, je struikelt over de meest mooie gedenktekens, met of zonder gigantische statues, maar opvallen doet het zeker.

Weer on route komen we weer een koffieterras van Caffé Nero tegen. En aangezien dit onze favoriet is geworden gaande de dagen, nemen we hier meteen plaats en genieten wederom  van hun heerlijke koffie, hmmmm. Even kijken wat nu te doen, we besluiten via het James Park weer terug te lopen om zo in de buurt van de rivier The Themes uit te komen. En al wandelend blijft het onderweg altijd nog zeer de moeite waard. We struinen het verlengde van Buckingham Palace af met nog steeds allerlei koninklijke gebouwen, we stuiten hier weer op standbeelden van koning George VI en Koningin Elizabeth, deze staan hier naast elkaar op The Mall en komen we even later al wandelend uit bij de mooie Admiralty Arch.

De Admiralty Arch werd gebouwd als onderdeel van een kaderplan om de straat The Mall te transformeren in een koninklijke boulevard. Het bouwwerk vormt een majestueuze barrière tussen het drukke Trafalgar Square en het meer voorname en rustigere gebied rond het koninklijk paleis.

Eenmaal onder de gigantische bogen komen we inderdaad uit op het drukke Trafalgar Square. Hier lopen we wat rond en komen uit langs de rivier The Themes. Hier staat voor ons neus weer een prachtig monument. Het Battle of Britain Monument, een prachtige sculptuur wat uit kijkt over de rivier de Themes. Het monument is opgericht om een eer te bewijzen aan de mannen en vrouwen die deelnamen aan de Battle of Britain gedurende de Tweede Wereldoorlog. Het valt niet mee om het niet over al dit moois te hebben, maar ja, this is nou eenmaal London waar we dit moois allemaal tegenkomen.

En omdat het weer vandaag best te doen is besluiten we vanmiddag toch nog een boottocht te gaan maken over de Themes. We vervolgen onze route naar de kaartjeskiosk van de toeristische highlight. Efkes wachten natuurlijk tot de boot aanlegt en wij erop. Een mooie tocht waar we Londen vanaf het water kunnen bekijken, en na 4 dagen orienteren en rondstruinen herkennen we best wat van wat we allemaal te zien krijgen. Fotoke links, fotoke rechts en zo verstrijkt de tijd. Nog een speciaal moment om de Tower Bridge vanaf het water vast te leggen en is het ruim een uur later tijd de boot weer te verlaten. Dit hebben we dan toch maar weer mooi gedaan, wat ons to do lijstje behoorlijk compleet maakt.

Inmiddels staat de klok op 17.00u en knort ons buikje weer hevig. Omdat het lekker dichtbij is gaan we weer eten in de Engelse Pub THE MENORIES. We doen een poging aan de achterkant van deze Pub, hier kun je lekker buiten zitten, maar de regen komt nou net met bakken uit de hemel, dus toch maar snel naar binnen. We bestellen hier een lekkere Engelse hoofdmaaltijd, en krijgen we een pollepel op tafel als bestelnummer, hi, hi. En omdat het vandaag onze laatste Engelse warme hap is nemen we gewoon nog een lekker toetje, kan ons het bommen. Bakkie koffie tot besluit voordat en wij kunnen er weer helemaal tegen. En dat is wel nodig ook, we hebben zojuist besloten vandaag in the city te blijven totdat het donker is, kunnen we nog een paar fotokes met verlichting schieten hiero.
En dan valt het nog even niet mee.

Duurt eigenlijk best lang voordat het echt donker is. We hebben zelfs de hemel donker staan kijken en The Big Ben zien verkleuren van zonsondergang tot volledig donker. En dan de foto’s ervan maken, wat zijn we er toch goed in, maar niet heus. Dit is echt lachen gieren brullen. Op de grond, op de buik, achterover, ISO aanpassen, TV stand, Auto stand, AV stand, telefoon op de selfiestick, je wil niet weten wat we allemaal aan het vogelen geweest zijn met onze camera. En wat zijn wij blij dat de fotorolletjes uit de tijd zijn, echt een giller, wel honderd foto’s van The Big Ben en The Tower Bridge, en maar een enkele goeie foto, pfffff.

We wandelen nog wat rond langs al het verlichtte moois, maar even later kiezen we dan toch maar voor de terugweg met de metro die ons lekker snel in Bloomsburry afzet. We zijn tenslotte al zowat 12 uur te voet onderweg, dus kan het wel weer voor vandaag. Op onze kamer genieten we nog even na, pakken onze koffers weer in voor de vertrekdag van morgen en maken we een einde aan deze dag door lekker onder de lakens te kruipen.

                       Foto’s Stedentrip Londen