2018 Edfu en Kom Ombo

      6 Reacties op 2018 Edfu en Kom Ombo

Dag 4  Maandag 5 maart

Bezoek aan Edfu en al varend via Kom Ombo naar Aswan

Goedemorgen Edfu. Hier zijn we dan weer, en niet om 5.30u, maar ruim voor de wekker en wake up call wakker. Driek loopt stampvoetend rond en heeft heel de nacht niet geslapen in onze varende hut, met als hoogtepunt dat hij dacht dat het schip rond 4.00u in tweeën zou breken. En Kwep kijkt hem verbaast aan, hoezo herrie, zij heeft gewoon goed geslapen. Ongelooflijk volgens Driek, maar ja, Kwep is natuurlijk iedere dag zwaar gesloopt na al die actieve outdoor activiteiten. Vlak is het hier nergens, trappen die je naar enorme hoogtes brengen, maar dan moet je er toch echt eerst tegenop klauteren. En dan door het zand klossen is ook niet mis.

Maar goed, het zal best wel meevallen met al die zware verhalen, zegt Kwep tegen Driek, die een woeste blik werpt, ha, ha. En eenmaal even over onze balustrade van onze hut kijkend over de Nijl komt het zonneke al op. Wauw, dit is toch heerlijk. Eerst weer een bakkie, effe poedelen en op naar het ontbijt. We worden daar om 6.15u verwacht en zijn dan ook ruim op tijd. Hier komen de spannende verhalen van vannacht ook ter sprake, schijnt dat Kwep de enigste is die er niet over mee kan vertellen, het schijnt echt erg geweest te zijn. Volgens allen, behalve Kwep, kraakt alles in de hut als de boot vaart, en het hoogtepunt om 4.00u, wat sommigen zowat deed besluiten met een zwemvest in bed te kruipen,  moeten we later nog eens navragen wat dat nu precies geweest is, want iedereen dacht toch echt dat we zouden vergaan gelijk aan de Titanic, tis wat.

Maar niet getreurd, we zijn er allemaal nog en we staan met zijn allen om 6.45u met een vol buikje in de lounge. Hier is Achmed alweer paraat om met ons mee te gaan naar de Tempel van Horus hier in Edfu. Eenmaal de loopplank van onze boot over en een klim tegen de trappen komen we uit in een straat gevuld met koetsiers die dienst doen als paard-taxi, hoe leuk is dit. Per 4 personen worden we bij elkaar gezet onder een overdekt koets bankje. En het is genieten onderweg. Zo’n 3 kilometer met paard en “wagen” door de straatjes waar iedereen aan het ontwaken is. En dan lopen we even later via een plein vol paardenkoetsen, een straat vol agressieve verkopers naar de reusachtige ingang van de Tempel van Horus.

De tempel van Edfu is gewijd aan Horus en is tijdens de Grieks-Romeinse tijd gebouwd. De tempel werd opgericht door Ptolemaeus III in 237 voor Chr. en werd verder uitgebouwd door diens opvolgers. Uiteindelijk kwam de tempel gereed onder Ptolemaeus XII in 57 voor Chr. Edfu is dan ook beroemd om deze Tempel van Horus welke de best bewaarde oude tempel en de op een na grootste tempel (na de Tempel van Karnak) van Egypte is.

De tempel zelf bestaat uit een pyloon met bas-reliëfen van Horus en andere goden. Aan de voet staan twee beelden van de valkgod Horus. Als men door de pyloon gaat, komt men in het voorhof. In de tempel zijn er twee zuilenzalen en het allerheiligste, waar een granieten altaar staat. Rond het allerheiligste zijn nog verschillende magazijnen. Buiten de tempel staat een geboortekapel Indrukwekkend en zeker een bezoek waard.

Het is er nog lekker rustig als wij rondgeleid worden door Achmed, maar ook nu blijft hij roepen, jella, jella, farao’s farao’s, later foto’s maken. En dat is zo jammer. Want als we eenmaal de tijd krijgen om foto’s te maken struikelen we alweer over de drommen toeristen die er inmiddels ook een bezoekje aan het afleggen zijn. Ach, het is nou eenmaal niet anders. We kijken onze ogen opnieuw weer uit, wat een pracht en praal is er hier te bewonderen. En snappen doe je het niet hoe dit ooit gebouwd kan zijn, zo ver terug in de tijd.

Om 9.00u is het al weer tijd terug om te gaan naar onze boot, en klimmen we weer met zijn allen in de gereed staande paardenkoetsen. Weer de 3km terug en eenmaal afgestapt worden we weer op zijn Egyptisch aangevallen door de verkopers. Ze hebben foto’s van ons gemaakt en niemand wil er eentje kopen. Dus je snapt het al, dat verloopt verre van vriendelijk. En dan de koetsier die maar niet begrijpt dat wij geen fooi geven, ook zoiets. We hebben per stel al € 90.00 fooi ingelegd, het kan dan wel, toch. Wij hadden uiteindelijk liever gezien dat we de personen die ons de goede diensten leveren persoonlijk een fooitje hadden kunnen geven. Maar na de inleg van € 90,00 is die pot meer dan goed gevuld, vinden wij allemaal.


En nu rest ons een dag varen naar Kom Ombo. Heerlijk zittend onder de overkapping op het bovendek, met een onderbreking voor de lunch, een drankje en een hapje, genieten we van alles wat aan ons voorbij trekt over de Nijl. Het valt ons op dat voordat de gigantische woestijn zichtbaar is er een groene zone aan vooraf gaat waar ze gewoon landbouw aan het bedrijven zijn. En daar heb ik het volgende ingekorte verhaal bij gevonden:

De Nijl is met 6853 km een van de langste rivieren ter wereld. De Witte Nijl, die ontspringt in het Victoriameer, en de Blauwe Nijl uit Ethiopië komen samen bij Khartoum, waarna de Nijl doorloopt tot aan de Middellandse Zee. Zonder deze rivier was Egypte één barre, droge woestijn. Door hevige regens in de bergen waar de Nijl ontspringt overstroomde de rivier elk jaar in de zomer. De akkers waarop graan, groente en vlas werd verbouwd kwamen zo onder water te staan.

Ondanks dat de overstromingen van de Nijl vruchtbare grond opleverden voor de landbouw, waren ze voor de bevolking ook een groot probleem. De overstromingen waren onvoorspelbaar en vaak werden hele dorpen verwoest. De Egyptische regering besloot daarom in 1960 om een grote dam, de Aswan Dam, te bouwen die de overstromingen moest regelen. Wel is hierdoor de hoeveelheid vruchtbaar slib drastisch afgenomen en zullen de oevers van de Nijl in de toekomst steeds minder bruikbaar zijn voor de landbouw.

En dan de tientallen niet afgebouwde huizen, dat is hier nog steeds hot. Vrijwel niemand betaalt hier belasting over zijn woning, dat is de enige reden om het niet afgebouwd te bewonen. Het zijn allemaal mooie vergezichten die aan ons voorbij trekken. En als de zon weer onder wil gaan komen we aan in Kom Ombo. Van veraf zie je de kolossale pilaren dichterbij komen. Het aanmeren van de boot duurt nog even maar dan, opgestaan mars. We gaan al het moois in en rondom de Kom Ombo Tempel bekijken.

En ja hoor, het is weer zover. Verschillende trappen de hoogte in komen we uit bij weer een prachtig stuk geschiedenis van Egypte. Een Grieks-Romeinse dubbele tempel met twee zuilenhallen waarin enorme zuilen versierd zijn met lotus en leliebladeren. De dubbele tempel is gewijd aan enerzijds de valken god Horus en anderzijds de krokodillen god Sobek.

Het is erg druk in deze tempel, over de temperatuur maar te zwijgen, wat is het heet zeg. Na het schieten van wat fotokes gaan we er dan ook weer vandoor, nu naar het bijbehorende krokodillen museum. In dit museum zijn de krokodillen sculpturen en mummies te bekijken uit het oude Egyptische tijdperk, gerelateerd aan god Sobek, gevonden in verschillende opgravingen. Dit museum is pas geopend in 2012, en foto’s maken mag hier niet. Maar Kwep zou Kwep niet zijn er toch een plaatje te schieten. Tja, echt boeien doet het ons niet en gaan we dan ook weer snel naar buiten.


Nu weer een wandeling langs wederom zeer agressieve verkopers. Hier worden we door onze gids ook continue voor gewaarschuwd. Ons inziens zijn die Egyptenaren toch wel “een beetje dom”. Als ze ons nou eens lekker hun kraampjes laten bekijken willen we misschien zelfs nog wat kopen, maar nu maken we met fikse stappen er een grote boog omheen en hebben de verkopers het nakijken. Niet zo slim dus.

We gaan snel verkoeling zoeken onder de overkapping op het bovendek van onze Miss Egypt. De boot gaat zo de trossen weer los gooien en varen we verder naar Aswan. En dat manoeuvreren van alle cruiseschepen is zo mooi en kunstig om te zien. Want zou je denken dat het toerisme in Egypte niet hot is, wij denken dat er wel zo’n 40 cruise schepen over de Nijl varen. Vaak liggen we rijen dik tegen elkaar aan, vaak zo’n 5 x 5 achter elkaar, en is het vertrek van de schepen al een bezienswaardigheid op zich. En dan de dieseldampen die je inademt, het is overal een enorme luchtvervuiling wat al deze schepen op de Nijl achterlaten. Tja, je krijgt het er gratis bij, pffff.

Al varend genieten we weer van een avondvullend diner, een peukie op het bovendek, lekker bakkie erbij. Tijdens een borrel als afsluiter van de dag ontdekken we wat de commotie van vannacht is geweest. Er wordt ons verteld dat als het schip de sluis in vaart, de gigantisch grote overkapping die hier op het bovendek staat naar beneden gehaald moet worden. En dat is nogal een gevaarte, en ijzer over ijzer is de verklaring van de enorme herrie van vannacht. Aha, dus toch, dit is de boosdoener die menigeen angstzweet heeft bezorgd, ha, ha.

En het is zover, we meren om 23.30u aan in Aswan, zo’n 45km vanaf Kom Ombo.  Maar vannacht kunnen we waarschijnlijk ongestoord slapen, wij en de boot blijven nu twee volle dagen in Aswan hebben hier ruim de tijd de omgeving te bekijken. Wel worden we morgenvroeg alweer om 7.45u verwacht in de lobby voor het vertrek naar de highlights, dus hoogste tijd om te gaan snurken. Tot morgen!

 

6 thoughts on “2018 Edfu en Kom Ombo

 1. Pappa en Zus

  Jullie beleven van alles en nog wat daar,Maar wij hier dank zei je verhalen en mooie foto,sPrachtig hoor Zet hem op voor de volgende. Grtz Pappa en Zus

 2. Cor en Wilna Duran

  Je hebt er weer een schitterend verslag van gemaakt, Spannend zo’n reisje over de Nijl met zoveel herrie in de nacht. Dat zou ook niets voor mij zijn, ik zou gelijk overboord springen zonder zwemvest. Maar jullie hebben weer genoten en veel gezien en ook weer veel om over na te denken.
  Wij reizen weer gratis met jullie mee. Liefs en groetjes van ons tweetjes.

 3. Ma de jong

  Jeetje wad spannend alle maal Ploeteren door het zand En Arikus dacht dat de boot zouw zinken ,
  En zo vroeg op

  Allemachtig spannend zeg En zo vroeg Maar goed jullie hebben weer veel gezien ,
  en wij genieten mee ,Wel spannend Als je zo leest ,Was weer een mooi verslag ,Knap hoor , Zo zien wij ook nog een wad ,

 4. Mery

  Allemachtig, wat spannend. Bijna schipbreuk. Met Kwep die rustig doorslaapt. Ploeteren door het zand. Krokodillen. Een mens maakt wat mee daar in het warme midden-oosten. Wel jammer van die opdringerige handelslui. Je zou ze toch.

Gesloten voor reacties.