2018 Aswan

      9 Reacties op 2018 Aswan

Dag 5  Dinsdag 6 maart

Aswan, bezoek Tempel van Isis (Philae tempel), Hoge Aswan Dam, Granietgroeven, Botanische tuinen en Nubisch dorp

Goedemorgen allemaal. Hier zijn we weer. We hebben de nacht rustig doorgebracht, de boot ligt aangemeerd in Aswan en blijft hier 2 volle dagen onaangeroerd liggen. We zijn nu in het zuiden van Egypte, zowat 200 km afstand van Luxor, en Aswan telt ongeveer 250.000 inwoners. De mensen in Aswan zien er ietsie anders uit dan in het noorden van Egypte, ze zijn wat langer en vooral donkerder. Aswan is één van de warmste steden in Egypte, temperaturen van rond de 40ºC zijn hier vrij normaal en gemiddeld valt er 1 à 2 mm neerslag in ongeveer 5 jaar.

Maar hoe het ook zij, om 6.30u ringelt weer de wake-up call, en na het bekende bakkie en poedelrondje gaan we genieten van ons dagelijkse heerlijke ontbijt. Om 7.30u worden we weer verwacht bij Achmed, en staan we met zijn allen weer klaar om aan onze eerste excursie in Aswan te beginnen. We stappen in een touringcar en rijden naar een kleine haven waar motorbootjes klaarliggen die ons naar het eiland Angilika gaan brengen. 

We stappen in één van deze motorbootjes en varen naar dit eiland. Er wordt ons verteld dat na het bouwen van de Aswandam het eiland gedeeltelijk onder water is komen te staan. Daarna is de Tempel van Isis (Philae tempel) steen voor steen verplaatst naar het 500m verderop gelegen eiland Angilika, wat wij nu gaan bezoeken. 

Het tempelcomplex is gewijd aan de godin Isis en bevat diverse altaren en heiligdommen, waaronder de vestibule van Nectanebos I welke diende als toegang tot het eiland, de tempel van de Keizer Hadrian, de tempel van Hathor, Trajan’s Kiosk (het Bed van de Farao’s), een geboortehuis en twee tempelpoorten. de oude bouwwerken op het eiland dateren van tussen de 26ste Dynastie en de Romeinse Tijd. Dit was een tijd waarin de godin Isis een enorme populariteit genoot, en vele pelgrims met name uit het Middellandse-Zeegebied naar dit eiland kwamen.

En wat is het hier weer prachtig, er staan mooie zuilengalerijen in de hoge tempel waarop schitterende tekeningen zijn afgebeeld. De muren en zuilen zijn bewerkt met oude symbolen en figuren van goden en dieren. We kijken onze ogen weer uit, luisteren tussentijds braaf naar Achmed en als we de tijd krijgen vrij rond te lopen en foto’s te maken, ontdekken we op het terrein tegelijkertijd een leuk plekkie waar we eindelijk een lekkere kop koffie kunnen drinken. En wat is dit genieten, of een engeltje op je tong piest, zoooooooo heerlijk.


Een anderhalf uur later zitten we weer in het motorbootje terug naar het haventje. Als je hier uitstapt zijn de Egyptische opdringerige verkopers ook weer paraat. Negeren is nog steeds het advies, en dit doen we dan ook netjes. Weer in de touringcar rijden we nu richting de Aswandam. Via de Lage Aswandam komen we rond 10.15u aan bij de Hoge Aswandam.

Tegen het einde van de 19e eeuw ontstond er een grote behoefte om de overstromingen van de Nijl te controleren door middel van een dam. Tussen 1899 en 1902 werd de eerste Aswandam gebouwd door de Britten. Het uiteindelijke resultaat was een stevige dam van 2142 meter lang en 39 meter hoog. De constructie werd gezien als een technisch hoogstandje. Behalve dat het in die tijd de hoogste dam ter wereld was, groeide de hoeveelheid beschikbare landbouwgrond ook aardig. Dit was erg gunstig voor de boeren. Maar het kon allemaal nog veel kolossaler.

De eerste dam werd te klein en in 1960 werd de bouw voor een nieuwe Aswandam gestart. De Russen financierden het hele project, dat pas in het begin van de jaren ’70 werd afgerond. Deze Hoge Aswandam lag 7 kilometer verder dan de eerder gebouwde Lage Aswandam. De door de Britten ontwikkelde dam viel plotseling in het niets bij het staaltje kunst dat de Russen hadden ontworpen. De nieuwe dam was maar liefst 111 meter hoog en 3600 meter lang. Hij bestaat  voornamelijk uit rotsblokken, zand en klei. Tegenwoordig levert deze dam elektriciteit voor heel Egypte.

Na de constructie van deze dam ontstond het grootste kunstmatige meer ter wereld: het Nassermeer. Dit meer ligt achter de Hoge Dam en is maar liefst 180 meter diep!

We kijken hier dan ook uit over een knap stukje werk. En het is hier heerlijk, een lekker verkoelend briesje, dat is met de nu al hoge temperatuur wel welkom. Weer de camera op scherp en als iedereen aan zijn trekken heeft kunnen komen gaan we weer door.


Nu gaan we naar een parfumfabriek. Uhhhh, Kwep en parfum is niet een echt goeie combi, maar hier even luisteren naar het verhaal is wel zo netjes. De parfum wordt hier puur verkocht en je moet hem thuis aanlengen met wat druppels water. En eerlijk is eerlijk, sommige luchtjes zijn niet onaardig. Toch houden Driek en Kwep de hand op de knip en als de verkoop begint sluipen we snel naar buiten en wachten daar netjes op onze groep, want er is volop interesse voor de verschillende luchtjes.

Buiten is het warempel gezelliger als binnen, ha, ha. Ze willen natuurlijk van alles aan ons verkopen en al snel hebben ze door dat dit niet gaat lukken, en laten ons netjes met rust. Wel raken we aan de praat met een oud uitziend Egyptisch manneke en hij verteld met handen en voeten dat hij een Nubiër is. Hij klets van alles aan elkaar, en wij snappen er natuurlijk geen drol van. Er komt allerlei slappe kwats te praat, en als Roel, een man uit onze groep erbij komt wordt het nog gezelliger en worden we meteen wat wijzer. We komen nu te weten dat de Nubiërs donkerder van huidstint zijn dan de Egyptenaren en dat ze heel anders leven dan de “gewone” Egyptenaren. Het schijnen vriendelijke mensen te zijn, een groot verschil met de opdringerigheid van de Egyptenaren. We lachen ons om van alles en nog wat een schuddebuik en vermaken ons hier buiten op straat opperbest. Maar……….we moeten er weer vandoor. We nemen afscheid van de Nubiër en stappen weer in de bus.

Even later stoppen we langs een weg met links van ons een verwaarloosde moslimbegraafplaats, en rechts kijken we uit op een oude granietsteengroeve. Schijnt dat hier één van de vreemdste raadsels uit de oudheid te zien is. Te midden van vreemde hak sporen ligt hier een enorme granieten obelisk. Rondom is een diepe gleuf uitgehakt zodat het profiel van de obelisk duidelijk herkenbaar is, maar de onderkant zit nog vast aan de rotsbodem. Kennelijk is de obelisk nooit afgemaakt en daarom noemt men dit nu de onvoltooide obelisk.

We beginnen hier onze klim naar boven. En die is niet mis, een behoorlijke hoogte. Trappen op, granieten rotsblokken beklimmen en Kwep is een poosje later zo trots als een pauw als ze het hoogste punt bereikt heeft. En niet zomaar, vergeet even het kokend zonneke niet die hier onafgebroken schijnt, we doen het toch maar effies, hi, ha. Nu weer rustig aan naar benee, want het zand op de granietblokken maakt alles ook nog eens gevaarlijk gladjes. We komen er hier mooi zonder kleerscheuren vanaf, ook mooi meegenomen.Het laatste ritje voor deel 1 van deze dag is terug naar de boot. Hier gaan we nadat we ons wat opgefrist hebben genieten van een dik verdiende heerlijke lunch. Maar we hebben niet zoveel tijd, net een uurtje later zitten we alweer in een Felucca (Egyptisch zeilbootje) onderweg naar een botanische tuin op Kitchener Eiland.

Een ovaal eilandje midden in de Nijl, niet meer dan 650 meter lang en slechts 115 meter breed. Je ziet het groen al varend steeds dichterbij komen en hier moeten we om te beginnen weer gigantische trappen op. Maar eenmaal boven stuit je op supermooie groene planten, heesters en bomen uit alle delen van het immense Britse Koninkrijk, van Centraal Afrika, het Verre Oosten, van India en Maleisië tot Australië. Het is hier een echt botanisch paradijs.

Onder de vele bomen is het hier aangenaam vertoeven. We wandelen hier heerlijk rond en ook hier komen we uit bij een restaurantje waar je wat kunt drinken. Daar maken we meteen gebruik van, we worden dorstig van al het mooie weer. Wanneer de bezoektijd weer om is gaat een deel van de groep door naar een Nubisch dorp en enkelen gaan terug naar de boot. Wij hebben ook de extra excursie Nubisch dorp geboekt en gaan vanaf hier verder over de Nijl met een motor bootje.


We varen lekker over de Nijl een een prachtig landschap trekt aan ons voorbij. Een uurtje later meren we aan bij een traditioneel Nubisch dorp. Het is even behelpen als je hier uit de boot moet stappen, maar even later wandelen we over de zandwegen die ons door het dorp loodsen. Maar eerst even wat uitleg over dit deel van Egypte:

Nubië en Egypte zijn al sinds mensenheugenis buren. Het is een gebied in het zuiden van Egypte en het noorden van Soedan. De Nubische beschaving is een van de oudste ter wereld. In het huidige Egypte vormen de Nubiërs een belangrijke bevolkingsgroep (ca. 6 miljoen, die deels ook verder stroomopwaarts in Soedan te vinden is. De taal van de Nubiërs staat los van het Arabisch en is een Afrikaanse taal. De Nubiërs hebben dan ook meer een Afrikaans uiterlijk, veel donkerder van huidstint dan de Egyptenaren. Volgens hun cultuur en gewoonten trouwen Nubiërs niet met Egyptenaren.

Het verhaal van Nubië wordt nog vaak in verhalen verwerkt. Denk maar aan de opera Aïda, waar de kroonprinses van Nubië verliefd wordt op de Egyptische legeraanvoerder, een verboden liefde.

Zo, weer een dosis geschiedenis, daar loopt Egypte van over. En wandelend door het traditioneel Nubisch dorp zien we dat het er bruin, stoffig en armoedig is. Hutten zijn gebouwd van het slib uit de Nijl. Sommige zijn blauw, roze of geel geschilderd en versierd met hadj-taferelen. In de kronkelige straatjes tussen ommuurde tuinen pikken kippen in het stof, geiten en schapen lopen overal dwars doorheen, kauwen op afval en je struikelt over de “kamelen”. Er staan onderweg waterkannen voor de bevolking waar ze een kommetje voor zichzelf uit kunnen scheppen.

Hier in het Nubisch dorp treffen we inderdaad een heel andere bevolking aan. Ze zijn hier allemaal Afrikaans zwart, een hele vreemde gewaarwording. Ook al is er veel voor het toerisme onderweg, allerlei kraampjes met koopwaar, het is toch apart deze manier van leven ook even gezien te hebben. Maar voordat we vertrekken bekijken we nog even het leven in een typisch Nubische woning, die bewoond wordt door wel 12 leden uit één familie. We krijgen er thee en krijgen een krokodil te zien, die hier als huisdier gehouden wordt. Ze vangen een kleine en als die te groot wordt, zetten ze hem weer uit in de Nijl. Het is verder een aardige ruime “woning”, maar ruilen doen we maar niet, pffff.


Nu rest ons de weg terug te wandelen en worden we onderaan de kade opgewacht door onze Achmed. Hij roept ons van verre toe, en we klimmen even later in de motorboot. Weer lekker een uurtje terug varen naar onze Miss Egypt. En deze dag was meer dan TOP, we hebben veel gezien en veel geleerd, maar nu kan het wel voor vandaag. Het is inmiddels ruim 18.00u als we onze hut binnen stappen. We zijn toch weer gesloopt, het is zo prachtig overal, zoveel informatie, zoveel hoogtes, het is warm, het is veel, dus nu even een pas op de plaats. We genieten dan ook in alle rust van een lekker drankje in onze hut.

De avond is ook weer gezellig, deze vullen we met weer een heerlijk diner. De dag sluiten we af op het bovendek, waar de temperatuur nu meer dan heerlijk is. Het is nog steeds lekker warm en nemen we met zijn allen nog een een lekkere borrel voor het slapen gaan. We zijn het er allemaal over eens, we genieten met zijn negenen van een tot nu toe geweldige mooie rondreis. We kunnen het goed vinden met elkaar en we hebben veel plezier, wat wil je nog meer. Dus meer dan te vree kruipen we rond middernacht onder de lakens, op naar morgen!

Wij realiseren ons dat het deze keer niet zo spannend zal zijn als live de verhalen te ontvangen, maar hopen dat jullie toch genieten van onze reiservaringen in het mooie Egypte. Voor een ieder die al een berichtje achter gelaten hebben, alvast super bedankt daarvoor. Geeft meteen een goed gevoel dat onze verhalen toch nog gelezen worden. Toppie!!!!

 

 

9 thoughts on “2018 Aswan

 1. UJE

  Ha die Bommeltjes
  Ja live is anders. Het meteen willen horen wat jullie dag zo heeft gevuld en een beetje meereizen. Vanuit Bommel en weer thuis geschreven voelt als een boek wat je altijd nog kunt lezen. Het verhaal is zeker niet minder, maar je reist niet meer mee. De urgentie van wat heeft ons Hanny nou weer te vertellen vandaag valt un bietje weg. Maar alles nu gelezen, tis weer een mooi avontuur en tis weer kostelijk geschreven!!

 2. Pappa en zus

  Wat een belevenis weer .We kunnen aan je verhalen merken dat je er echt plezier aan beleefd .Al kost het misschien wel eens wat moeite ,Harstikke bedankt hier voor Grtz Pappa en Zus

 3. Bert en Nadia

  Jawel hoor we zijn weer helemaal bij! Wat een verhalen, jullie hebben weer een heleboel meegemaakt. Heel leuk om te lezen. Mooie foto’s ook. Jammer van die opdringerige Egyptenaren maar blijven negeren!! Grtjs!

 4. Mery

  Als kind las ik over de nieuwe Aswandam en was diep onder de indruk. Dat kwam bij het lezen van jouw mooie verslag weer boven, Kwep. Heerlijk!

 5. Ria en Ton

  Weer prachtig en zeer mooi om zo alles te lezen.
  Wat en mooie trip zeg..
  Foto,s geweldig.
  Groetjes Ria en Ton.

 6. Ma de jong

  Wad een mooi verhaal Ploeteren zo heel wad af jullie
  Maar de knip blijft dicht En de foto,s zijn zo mooi ,
  Er is ook veel klim werk hoor ,Wij genieten maar mooi mee ,Kwep jouw oortjes waren goed open ,
  Ik ben weer mooi bij , ………Dank je wel ..

Gesloten voor reacties.