2014 Melaka

      Geen reacties op 2014 Melaka

Dag 3 Maandag 27 Januari   Melaka

We blijven 2 volle dagen in Melaka. Dus effe de geschiedenis erop los laten. Deze oude stad was in de 17de eeuw de belangrijkste haven van Zuidoost-Azië. Melaka heeft in de loop der eeuwen diverse overheersers gehad: Chinezen, Portugezen, Hollanders en Engelsen. Deze overheersers hebben duidelijk hun sporen achter gelaten in de stad. Er zijn hier dan ook veel interessante historische gebouwen. Maar daarover later meer.

Want hier zijn we weer, nieuwe ronde nieuwe kansen. Na een toch nog te korte maar goede nachtrust, zitten we alweer om 5.30u op het balkon. Jetlag……… het zou zo maar kunnen. Maar niet getreurd, we hebben de koffie bij, en die maken we eerst maar eens bruin. Das toch wel genieten geblazen, de vogels fluiten, het water kabbelt, lampjes nog aan langs de rivier, wat wil je nog meer. Er zijn slechtere plekjes te bedenken om zo vroeg op te staan. We rommelen wat aan, schrijven het verslag van de eerste 2 dagen en voor we er erg in hebben is het tijd om te gaan ontbijten. Want dit moet hier buitenshuis, dat verzorgen ze hier niet.

En ze zijn hier niet van de vroege, dus lopen we wat heen en weer een plekje te zoeken waar ze voor ons een heerlijk ontbijtje klaar willen maken. Maar alle deuren zijn gesloten, en de spaarzame terrasjes zijn allemaal uitgestorven. Maar…………….waar we eerst naar de overkant van de rivier zijn geweest, moeten we toch weer terug naar onze kant, want we zien er een bord met de tekst OPEN, en er zitten weliswaar 2 andere toeristen. Dus hier gaan we zo wie zo naar toe.

En ja hoor, double toast met jam, butter, frieded egg, beans, fresh juice en coffee. Dat gaat het worden, en het smaakt verrukkelijk. En we zitten heerlijk aan de rivier, waar het zonnetje ook nog tevoorschijn komt, jummie, jummie. En dan dat afrekenen, dat is hier te gek, dit alles voor € 6,60 is dit een geweldige start van de dag. Nu maar eens een plan trekken, en we hebben ons voorgenomen er een relax dagje van te maken. Het pinnen is eindelijk gelukt gister, we hebben een bank gevonden die ons wat Ringitjes wilde geven, en we gaan dan nu eerst Driekie zijn rookwaar ophalen bij Discovery Guesthouse. Want het invoeren van tabak in Singapore, dat is niet te doen. Invoertax € 10,00 per pakje, en dat hebben we dan ook maar niet van thuis meegenomen. Maar wel ons huiswerk thuis goed gedaan, we hebben iemand opgetrommeld die geregeld heeft dat ze de Zware Van Nelle voor ons klaar zullen leggen, die we nu gaan oppikken. Wat een giller hè. Zo gezegd, zo gedaan, en inderdaad ligt alles netjes klaar voor ons, en de prijs, € 4,00 per pakje, is ook nog een koopje. 

Nu aan de wandel door Melaka. Straat in, straat uit, langs de rivier, brugje op, brugje af, hier kun je je uren mee vermaken. Zo’n 3 uur later komen we weer uit aan de overkant van ons Guesthouse, pikken we meteen een terrasje lekker aan het water. Want één ding is zeker, terrasjes zijn er hier niet veel. Ze zijn er zo te zien wel geweest, maar zeker 50% ervan zijn gesloten, en wat de reden daarvan is weten we nog niet, maar het geeft een saaie en uitgestorven aanblik. Dus toppie dat dit adresje hier bij ons aan de overkant zit, daar zullen we met regelmaat te vinden zijn. Terwijl we ons drankje nuttigen bestellen we ook nog maar een middaghapje, want we zijn tenslotte al uren op hè.

En tot onze verbazing zien we hier voor ons neus een leguaan door de rivier zwemmen. Op jacht met de camera er achteraan, en even het beest vastgelegd op beeld. Wat een kanjer zeg. Nu maar eens onze weg vervolgen, we gaan nu de ander kant op, het culturele gedeelte in.

Hier komen we dan ook de historische gebouwen tegen, maar die willen we voor morgen bewaren, dan is er een Heritage Walking Tour met gids, die we dan mee willen gaan lopen. En al wandelend komen we vanzelf in een ander deel van Melaka, waar ook een panorama toren rondraait. Apart om te zien, een glazen ring, waar je in staat en draaiend omhoog geloodst wordt en over heel Melaka kan kijken. Niks voor Kweppie, die slaat dit over, en Driekie gaat er niet alleen in, dus blijft het bij het kijken naar dit leuke ding. In de verte zien we ook de Mac, die toch eigenlijk wel overal ter wereld te vinden is. Maar een lekker stekkie voor een bakkie, dat is hier nog even ver te zoeken. Inmiddels weer een uur later hebben we iets ontdekt, een koffie-eettent, vol met slapende hoofddoek vrouwtjes, die als we ze wakker geschud hebben, voor ons een koffie gaan maken.

Als één van hen de koffie komt brengen, schrikken we ervan. Een zak koffieprut in een glas heet water. Net als een theezakje, maar dan koffie. Maar lekker dat deze koffie is, hmmmm. Dan nemen we ook nog een flesje water, want het is snik en snikheet. Wederom een giller van de dag,  € 0,70 moeten we voor dit alles afrekenen. Goedkoper zal het toch niet meer gaan worden zeker. Dan komt het Aziatische buitendiertje “de rat” voorbij rennen, dus die is ook weer gespot. Nu wandelen we op ons gemak terug, en besluiten toch de boottocht over de Melaka River te gaan maken.  Dit duurt zo’n 3 kwartier en is heerlijk om effies te doen. De omgeving van deze route hebben wij zowat allemaal al gezien, op onze wandeltour van vandaag. Maar toch nog wel de moeite waard, een verhaaltje op de achtergrond van het hoe en wat we allemaal onderweg zien, is altijd mooi meegenomen. En nu kan het wel weer, we gaan op weg terug naar ons guesthouse waar we om 17.00u op ons balkon belanden. En hier steekt weer de jetlag op, we vallen zowat van onze stoel, dus dan maar us een verfrissend douchje pikken. Hier knappen we wel van op.

Om een uur of zeven op pad om een heerlijke avond hap te scoren. Gister heeft Kweppie op de avondmarkt een adresje gezien, waar ze van alles en nog wat voor je kunnen maken. En ja hoor, de Jonkerstreet door, die totaal uitgestorven is, en op het einde zit de bewuste eettent. Plastic tafels en stoelen buiten, op straat een paar gigantische woks, grote koekenpannen ernaast en bakken en braaien maar. Driekie wil porc ribs met frieded rice, en Kweppie heeft sweet and soure porc met steamed rice en vegetables in knoflook. De porc ribs is een schotel voor 2 personen, dat is bij dit gerecht standaard en kan niet veranderd worden. Ach ja, zal best op komen, en anders maar niet. We smullen er heerlijk op los en die dubbele porc ribs maakt het toch wel duur vandaag, € 16,00 moeten we afrekenen, ha, ha. We storten toch weer opnieuw in, en besluiten dan ook nu terug te wandelen en ons bed maar eens op te gaan zoeken. Zelfs het verslag schrijven daar is even geen inspiratie meer voor, onze batterij is leeg en die moet weer opgeladen worden. Tot morgen maar weer.

Dag 4  Dinsdag 28 Januari   Melaka

Jodelahietie, we hebben het te pakken, 8.30u worden we wakker. Wel te laat voor de “Heritage Tour” want die begint om 9.00u. Tijdens ons bakkie op ons heerlijke balkon besluiten we de on your own heritage tour te gaan doen. We hebben de plattegrond met highlights hier bij ons, dus dat gaat later op de dag gebeuren. Eerst effe poedelen en genieten van een heerlijk ontbijt bij Idler Corner, bijna naast ons guesthouse, heerlijk aan de rivier. Een adres om aan te bevelen voor de liefhebber. Hier nog even onder het genot van een extra bakkie leut het verslag bijgewerkt en nu op naar de self guide Melaka tour. We spreken af, Driekie is de gids en Kweppie volgt, ha, ha.

We beginnen met de Old Melaka tour. Deze begint in de Heeren Street, vervolgens naar de Jonkerstreet dan de Cross Street in, de Blacksmith Street, de Goldsmith Street, de Temple Street, de Beach Street en tot besluit de Coolie Street. In al deze straten vind je allerlei mooie panden, een moskee, tempels, schoenmakers, Chinese confectie, allerlei galerieën, antiekwinkels en zoal meer. Dus de camera schiet er lustig op los en de filmpies worden gemaakt. De gids Driekie zorgt er wel voor dat we 10 stappen vooruit, 10 stappen achteruit en weer opnieuw vooruit moeten, want z’n Tom Tom hapert zo af en dan, hihi. Dus overhit komen we bij onze pitstop aan, ons terrasje aan het water, om daar van een drankje te genieten, dit hebben we wel verdient, vinden wij zelf dan hè.

Hier bekijken we de plattegrond nog us, en er staat nog een Dutch Heritage Tour op. Die nemen we gelijk effies mee. Het is tenslotte maar 35 graden, zonnetje schijnt lekker, dus er  staat ons niks in de weg, ha, ha. De Nederlandse straten hebben we vanochtend al gehad, en gaan we nu de overgebleven hoogtepunten bekijken. We vervolgen onze weg naar Dutch Square, een plein waar Het Stadhuys (geheel in de steigers) te vinden is met de molen en de klokkentoren en de Christ Church. Dan omhoog klauteren naar een ruïne van 
de St Paulus Hill. Dit is een overblijfsel van een Portugees bouwsel later door de Nederlanders verovert, die er de naam Paulus Church aan gegeven hebben. St Francis Xavier staat er te pronken als standbeeld. Nu weer afdalen, om uit te komen bij Porta De Santiago, ook gebouwd door de Portugezen in 1512, en na de gevechten met de Nederlanders is er nu een ruïne van overgebleven. Daar er vele gestorven zijn,  zijn er de graven ook nog voltallig aanwezig, in de Dutch Graveyard. Best interessant om te zien.

Nu weer verder, en om alle details te besparen noem ik snel even wat we verder nog bekeken hebben. Het Britse onafhankelijkheidsgebouw, Middelburg Bastion, de geweldig mooie boot bij het Maritiem Museum, een mijnenveger, radar en oude kanonnen van het Oorlogsmuseum. En aangezien mijn gids zijn Tom Tom weer op storing had, kwamen we spontaan uit bij gigantische warenhuizen, de ene nog mooier als de andere. Speciaal voor Kweppie zegt ie vol onschuld. Maar niet getreurd, we zien in de verte ons koffietentje van gisteren weer, van de koffie uit een pruttelzakje. Dat gaan we nog maar eens herhalen, en nu moesten we voor 2 koffie € 0,45 afrekenen, wat een gekheid, toch.

Nu rest ons op de terugweg nog even langs de bank te gaan, het kas saldo weer bij te werken, nog wat extra pakjes shag op te halen en een smeerseltje voor Driekie zijn ieuwww plekjes. Want die zien er niet uit, en ze hebben hier altijd middeltjes, die meestal beter werken als wat je ook maar bij ons in de apotheek kunt krijgen. En de prijs is hier ook een giller, € 3,00 voor een tubetje super zalf. Want we hebben er gister ook al eentje gehaald en die werkte direct. Maar ja, met zoveel ieuwww vlekjes is zo’n tubetje zo leeg wor. Dus rookwaar op zak, zalfje gereed, portemonnee gevuld, kunnen we nu even gaan bijkomen op ons balkon. Weer effies verslag bijwerken, even poedelen en dan op zoek naar een heerlijke maaltijd.

En dat valt  niet mee vanavond. Aan de overkant van ons guesthouse willen we gaan eten, bij Dutch Harbour Cafe, maar toen ze de drankjes op kwamen nemen, blijkt het een Hallal Restaurant te zijn, geen alcohol, maar wel beef en porc, uhhh wij niet snap. Dan er maar  weer vandoor. Een borrel bij het eten, das toch het echte vakantiegevoel, hier aan het water hadden we een lekker avondje in onze gedachten, in plaats daarvan op zoek naar wat anders. Dan maar weer naar het restaurant van gisteren. Na weer een flinke wandeling is het restaurant tot overmaat van ramp gesloten. Wat nu te doen, want er is niet echt veel open hier in deze omgeving, en vooral niet om lekker buiten te zitten. En dat willen wij perse met deze heerlijke temperaturen. Zijn wij nu moeilijk, of is het hier een puzzel om dit voor elkaar te krijgen. Maar ruim na 21.00u zien we dat we bij Discovery Guesthouse ook wat te eten kunnen bestellen. En onze wandeltocht wordt beloond, het is er verrukkelijk. Zelfs een live muziekje op de achtergrond, wat het nog wat gezelliger maakt. En met een strak buikkie stiefelen we naar ons stekkie. Hier nog even dit verslagje afmaken, fotokes bijwerken en dan is het zo bedtijd. Morgen vertrekken we naar Kuala Lumpur voor weer nieuwe avonturen. We houden jullie hiervan weer op de hoogte.

 Foto’s dag 3 en 4 Melaka